20230905 152203

STOP met verkopen, START met helpen!

Expert Ruben van den Burg over de IKT Masterminds Commercie sessie.


Tijdens de tweede Masterminds Commercie mocht ik aanhaken als expert vanuit mijn passie voor Commercie. De sessie vond plaats op Landgoed Cloas, de thuisbasis van mijn bedrijf SalesPrikkels. Hoe mooi dan om te zien hoe een groep ondernemers stap voor stap dichter tot elkaar komt. Vanuit kwetsbaarheid en oprechte interesse elkaar inspireren en voorthelpen. Dat heb ik ECHT mogen zien en ervaren bij deze groep. Waardevol en in mijn ogen raken we daarmee ook de kern waar het om draait in Sales: STOP met verkopen, START met helpen! Doordat de deelnemers elkaar ECHT leren kennen kunnen ze elkaar steeds meer inspireren bij het vinden van de juiste sales strategie die past bij de persoon in kwestie.

Vanuit mijn passie voor Sales heb ik de deelnemers meegenomen in de evolutie van Sales. Van het traditionele product/dienst denken dus puur vanuit de transactie, naar de klant centraal tot aan ECHT van betekenis zijn voor je klant op basis van de eigen ambitie in lijn brengen met die van je klant.

In mijn ogen is de Sales Professional van morgen de innovatie verbinder tussen interne en externe stakeholders waarbij het draait om gelijkwaardigheid. Als partners samen bouwen aan creatieve commerciële oplossingen en daarmee ook de concurrentie stappen voorblijven. Denken vanuit Unique Buying Reasons door vooral te luisteren en door te vragen in plaats van denken en vaak handelen vanuit USP’s dus veel meer te zenden. Focus op de pijnpunten die de klant ervaart en waar hij de voordelen van inziet om in beweging te komen en nu of in de nabije toekomst (bij jou) te gaan kopen.

Dat we het vaak te ver zoeken en te moeilijk denken bewijst het voorbeeld van Eray. Hij vertelde dat hij tijdens de kerstactie naar het tegenoverliggende bedrijfsverzamelgebouw liep en hier dus koud binnenkwam en iets kwam brengen. Eray: “Uiteindelijk heeft me dit nu al vijf klanten opgeleverd”.

Prikkelende groet,
Ruben van den Burg
SalesPrikkels
Voorzitter SMA Oost (Sales Management Association)