DSC08705

Het aantrekken en succesvol samenwerken met internationale medewerkers

Expert Astrid Hausken van Movella over IKT x WTC Masterminds, werken met internationals


Onlangs kreeg ik de kans om als expert deel te nemen aan de Masterminds sessie "Happy to be in Twente", een initiatief ondersteund door het World Trade Center Twente en in samenwerking met IKT.

Bij Movella Technologies in Enschede kunnen we eenvoudigweg niet het talent vinden dat we nodig hebben om onze vacatures in Nederland te vullen, vooral voor technische functies. We vinden dat het werven vanuit het buitenland zijn uitdagingen heeft, maar het brengt ook zijn beloningen. Bijvoorbeeld, bij het aanpakken van de uitdagingen moeten we samenwerken aan initiatieven zoals "Happy to be in Twente", omdat het onze internationals die fysiek verhuizen helpt zich aan te passen aan het Nederlandse leven en zich thuis te voelen in Twente. Voor bepaalde functies wordt ook een combinatie van hybride of op afstand werken overwogen, aangezien snelle communicatietechnologieën deze manier van werken ondersteunen, maar er kunnen nog steeds uitdagingen zijn bij het integreren van internationals in het virtuele kantoor. Welke route ook wordt genomen, de inspanningen bij de onboarding wegen bijna altijd op tegen de beloningen die onze internationale collega's brengen, met een fascinerende diversiteit aan cultuur en perspectieven die ons wereldwijde bedrijf versterken en Movella een interessante plek maken om te werken en te leren voor jonge professionals.

Deelnemers van Masterminds deelden soortgelijke ervaringen en er was een interessante uitwisseling over wat we kunnen doen om onze benadering van internationals te versterken, hen te helpen bloeien op het werk en bij te dragen aan het succes van onze lokale bedrijven. We vinden dat het Expat Center een zeer belangrijke partner is, met de middelen en expertise die nodig zijn om buitenlandse werknemers te ondersteunen, maar ook bedrijven kunnen elkaar helpen door goede onboarding ervaringen te delen.

Een sterke conclusie uit onze discussie is het "zachte" deel dat leidt tot een succesvolle integratie. De ondersteuning van een buddysysteem of netwerk om internationals zo snel mogelijk op weg te helpen, vooral op sociaal gebied van het Nederlandse leven. Tot slot moeten we het belang van eten niet onderschatten! Veel mensen houden ervan om nieuwe dingen te proberen, maar in staat zijn om te eten zoals ze dat in hun thuisland doen, kan veel betekenen voor geluk.

Over het algemeen was de discussie bij Masterminds inspirerend en was het geweldig om de samenwerkingsgeest te zien tussen het Expat Center, IKT en HR-professionals van lokale bedrijven.

Voor jou drie tips hoe jij om kan gaan met het aannemen van medewerkers uit verschillende culturen:

1 Als je als werkgever mensen uit het buitenland wilt aannemen, begin dan niet opnieuw het wiel uit te vinden. Werk samen met bedrijven die ervaring hebben en laat het Expat Center ondersteuning bieden bij de praktische zaken.

2 Zorg voor een goed onboardingproces. Dit begint bij de werving en eindigt pas wanneer een werknemer goed is geïntegreerd. De eerste maanden in Nederland zijn cruciaal, dus plan momenten voor evaluatie en feedback.

3 Ondersteun een cultuur waarin activiteiten buiten het werk worden aangemoedigd. Maak het mogelijk voor werknemers om kennissen en zelfs vrienden op het werk te maken.

Neem contact op met Astrid

4 afbeeldingen

Vorige
Volgende

Andere experts aan het woord horen?

Eerder mochten we Ramon Krabbe (Applicant) ontvangen als expert over: Laat jouw werkgeversmerk voor je werken

Lees de blog